Ball dels Cavallets, Gegants i Mulassa

Una de les tradicions més representatives de la localitat, és el famós ball dels Cavallets, Gegants i Mulassa, dansa de les més antiquíssimes del país que recorda la victòria aconseguida contra els musulmans, gràcies a la inventiva dels santfeliuencs.

Quan es començà a ballar-la? Es desconeix, si bé la hipòtesi més generalitzada és la que s’inspira en l’època mitjana com a complement del senyoriu d’Hostoles.

Antany era ballada pels hereus de les cases principals del terme i el dret de ballar els cavallets constituïa una prova d’autèntica jerarquia.

Aquest privilegi era hereditari. Es transmetia de pares a fills i el que suplia l’anterior ballador venia obligat a ofrenar el seu tribut, consistent en un generós present als desvalguts de la vila, que lliuraven la diada de la festa. També havien de costejar els guarniments del cavallet i existia una gran rivalitat pel que feia a la indumentària, doncs els balladors s’esmerçaven en què la pròpia cavalcadura fos la més rica i lluïda.

La tradició oral que s’ha vingut transmetent parla de la invasió sarraïna en aquestes terres, i per tal de foragitar l’enemic, molt nombrós, els santfeliuencs disposaren l’organització d’un exèrcit aparent, amb força dispositiu de cavalleria, però com que no tenien prou cavalls, idearen uns de cartó, unes figures de gran alçada (gegants) i una bèstia (la mulassa) espaventosa que per força havien d’atemorir a l’enemic.

Segons la tradició, la gran batalla entaulada va esdevenir en els indrets de la Creu de la Fàbrega, i els àrabs, en veure aquell exèrcit i figures paoroses que el precedien, fugiren esperitats i els de Sant Feliu obtingueren la victòria.

Una altra versió relaciona el Ball de Cavallets amb el teatre medieval i les representacions hagiogràfiques d’un espectacle de plaça de l’edat mitjana.

El Ball de Cavallets, Gegants i Mulassa és interpretat com a espectacle prioritari per la Festa Major. Però també ha sortit fora de la zona. L’any 1945 participà en un concurs de danses a Madrid. El 1955 representà la província de Girona en el concurs folklòric que se celebrà amb motiu de la inauguració del Parc Sindical a la capital d’Espanya i l’any 1967, actua en el programa de TVE organitzat per la Secció Femenina.

Ha participat en diversos festivals folklòrics celebrats a Girona i en pobles de les diferents comarques i segueix formant part de la Mostra anual de danses antigues que organitza el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El 18 de maig de 1999 va ser declarada per la Generalitat de Catalunya, Festa Tradicional d’Interès Nacional.