Fira Santa Llúcia

La Fira de Santa Llúcia de Sant Feliu de Pallerols, que se celebra el diumenge després del 13 de desembre, es remunta a l’any 1393, quan la fira durava 15 dies. Era senyor del castell i del terme d’Hostoles, Guerau de Rocabertí, fill de Guillem. Com que la fira de Santa Llúcia se celebrava sota el seu patrocini i protecció, feia pregonar un ban pel nunci de la seva cúria; literalment deia així: “Ara oyats tothom, generalment de part del molt noble senyor en Guerau de Rocabertí, senyor de Cabrenys i de la Vall d’Hostoles, que la fira de dita vall, devuy a vuit dies que serà 10 dia de Santa Llucia e dura quinze dies, que persona que hage vengut estia salva e segura amb totes ses mercaderies en fe de dit Senyor. Excepte tots els traidors, e falsejadors de moneda, sodomites he hom que hage comes crim de lesa magestat”.

Segurament venia gent de molts indrets, ja que la fira s’ho valia i el temps, a final d’any, era propici pel petit nombre de fires concentrades la segona quinzena de desembre. Mules, rucs i carretes ben carregades feien via a la Vall. Venien de Girona, d’Olot, de Camprodon, de Vic i d’altres llocs, i s’establien als voltants de la petita vila de Sant Feliu de Pallerols. Les terres del mas Soler, avui Firal, devien estar corulles de taules, parades, gàbies i tota mena de paraments, a fi d’oferir els productes adequadament. Era a l’entrada de l’hivern, que a la Vall solia ser llarg i fred, i els firaires devien portar-se els seus provisionals habitacles per passar-hi uns dies. Però el fred no els acovardia; ni als firaires ni als habitants de la Vall. Per a tots ells eren dies de gran activitat i també d’alegria, que calia aprofitar, ja que tardarien un any a tornar.

Colles de còmics, comediants i joglars divertien a grans i menuts. És probable que els santfeliuencs fessin ballar els seus “cavallets” i fessin sortir la “mulassa”, que provocava espant als petits. Probablement, algun joglar parlava de les gestes cavalleresques del cèlebre Guillem Galceran de Cartellà, ben clar encara en la memòria dels hostolencs, i els recordava com el capità dels almogàvers comandava les batalles a Sicília al crit de “Desperta ferro”. En arribar a casa els petits potser explicaven als avis el que havien sentit, i els més grans els recordaven que els seus pares havien guerrejat junt amb almogàvers.

Actualment, se celebra sempre el diumenge després del 13 de desembre. Ara ha esdevingut un mercat de productes tradicionals i artesans. Com a actes destacats i que ja han esdevingut tradicionals: la pedalada popular en BTT, el tast gastronòmic de productes i plats de la Vall d’Hostoles elaborats per restaurants i fondes de la vila de Sant Feliu i comarca, exposicions de pintura d’artistes locals, exposició de pessebres, activitats infantils, socials i lúdiques, etc. Coincideix cada any amb la Marató de TV3 i alguns dels actes que hem esmentat hi col·laboren.

Cal veure sempre el programa que s’edita cada any de les activitats d’aquest dia.