Activa’t amb la natura

Prova pilot d’exercici físic a la natura

Dipsalut engega el pilot “Activa’t amb la natura”. Es tracta d’un pla d’exercici físic dirigit en espais naturals. S’emmarca dins el programa de Parcs Urbans de Salut i Itineraris Saludables.

Les dinamitzadores del programa de Parcs i Itineraris s’han format específicament per conduir una nova tipologia de sessions, centrades en els beneficis de la pràctica d’exercici físic a la natura. Dirigiran caminades, sessions de marxa nòrdica i d’exercici en diferents espais naturals, com ara boscos, platges i altres entorns verds que s’han triat conjuntament amb els municipis participants.

Les activitats s’orientaran tant a millorar la condició física, com l’estat de salut general, incloent-hi el benestar psicològic, emocional i social. Alhora incidiran en el desenvolupament de les habilitats per a la vida dels participants, en la posada en valor i cura de l’entorn, i en la sostenibilitat. S’incidirà en el concepte de salut planetària, en què la salut dels humans és interdependent amb la dels entorns en els que vivim, en què la natura no és un simple escenari on duem a terme les nostres activitats, sinó un tot interconnectat del qual formem part.

En concret, la prova pilot constarà de 20 sessions de 2 hores de durada cadascuna (marxa nòrdica i caminades amb activitats de connexió amb la natura i el grup, com relaxació guiada, exploració sensorial, descoberta naturalista…). Es farà a onze municipis de la demarcació (Cadaqués, l’Escala, Palafrugell, Puigcerdà, Sant Feliu de Pallerols, Les Preses, Quart, Banyoles, Ripoll, Caldes de Malavella i Breda) i es preveu començar aquesta mateixa primavera.

Pel que fa als participants a les sessions, s’estan reunint en col·laboració amb els centres d’atenció primària, els ajuntaments d’aquests municipis i la divulgació que es fa a través de diversos canals de comunicació. Majoritàriament es tractarà de persones d’entre 40 i 70 anys a qui es prescriu o recomana exercici físic a la natura per tal de millorar el seu estat de salut general.

La franja d’edat s’ha limitat per tal de facilitar l’avaluació de resultats. L’estudi de l’impacte sobre la salut de participar en aquestes sessions periòdiques en entorns naturals es durà a terme en col·laboració amb el Grup Nat de la Universitat Autònoma de Barcelona. Es busca generar evidència científica dels beneficis de realitzar activitat física a la natura sobre l’estat de salut general i el benestar de les persones.

Un cop finalitzat l’estudi i valorats els resultats, es veurà la conveniència d’evolucionar el pilot cap a un programa estable d’exercici físic en entorns naturals, obert a tots els municipis i a tota la població de la demarcació de Girona.

Dipsalut duu a terme aquesta prova pilot d’exercici físic dirigit en espais naturals en col·laboració amb la Xarxa per a la Conservació de la Natura, l’entitat Som Natura, el Departament de Salut, el Grup Nat de la UAB i els ajuntaments dels municipis seleccionats.

Les persones que estiguin interessades a participar a la prova pilot “Activa’t amb la natura” (prendre part a les activitats programades en un dels municipis seleccionats i a l’estudi científic per avaluar-ne els resultats), poden contactar directament amb el dinamitzador:

ifuciu@itinerarisiparcsdesalut.cat – 696 068 981 (Ionela Fuciu)

Més info: https://www.dipsalut.cat/noticia.html?id=1008